În anul 1880, regina Thailandei, Sunandha Kumariratana, s-a înecat. Foarte mulți oameni au fost de față, dar nimeni nu a ajutat-o. De ce? Pentru ca atingerea reginei era pedepsită cu moartea. O metaforă istorică perfectă, dar și tragică, pentru liderii care nu împart puterea cu angajații lor.

Câți lideri, care altfel ar fi eficienți, sunt ocupați până peste cap cu munca și programele supraîncărcate, dar aleg, mai mult sau mai puțin, să se “înece” în loc sa delege responsabilitatea angajaților, împuternicindu-i si oferindu-le autonomie?

Ceea ce are de făcut cu adevărat un lider eficient este să conducă angajații într-o modalitate în care conducerea în adevăratul sens al cuvântului să nu mai fie necesară, iar astfel angajații să poată gestiona singuri afacerea. Asta nu presupune dispariția liderilor eficienți, ci faptul că aceștia trebuie să creeze un mediu în care angajații contribuie și primesc o parte din responsabilitate -aceștia ar trebui să-și poată salva liderul de la înec.

Un lider eficient știe cum și când să renunțe la control

Poate fi dificil- deciziile care au un impact minor asupra afacerii sunt mai ușor de luat, dar cu cât o inițiativă este mai strategică și riscantă, cu atât este mai greu de delegat. Nimeni nu este atotștiutor, chiar dacă managerii seniori pot crede că au mai mult control sau gestionează mai bine o situație, nu este mereu așa. Asta este valabil mai ales dacă aceștia deleagă controlul foarte rar sau deloc, iar atenția lor se împarte între responsabilități și sarcini până în punctul în care nimic nu este dus la capăt cu succes. Și mai important, liderii eficienți știu că delegarea responsabilității, pe lângă faptul că le ușurează munca, îi face pe angajați să lucreze la potențialul lor maxim, iar aceasta este adevărata misiune a unui lider eficient.

Delegarea îi motivează pe angajați să-și facă treaba

Practic, a nu-și împarți responsabilitățile cu angajații săi arată din partea unui lider faptul că nu are încredere în aceștia. Dar ei au fost angajați cu un motiv și cel mai probabil este că pot face față câtorva sarcini în plus de la un lider eficient. Asta îi va face să simtă că dețin puterea și vor fi mai implicați în responsabilitățile aferente muncii. Atunci când oamenii simt că ceilalți au încredere în ei și le oferă mai multă putere, sunt capabili să inoveze și să progreseze în propriul lor mod de gândire în timp ce iau o decizie, ceea ce îi aduce pe toți din companie mai aproape de succes.


Delegarea stimulează autonomia

Autonomia completă include luarea deciziilor, iar liderii eficienți știu cum să o ofere. La fel ca responsabilizarea și acordarea puterii, autonomia de a lua decizii interne motivează și implică angajații pentru a face ce este mai bine pentru organizație. Chiar și liderii eficienți pot rezista să ofere angajaților controlul complet asupra unui aspect din afacere, dar când vor delega, angajații lor vor dovedi că fac față situației.
Delegarea creează o cultură prin înlăturarea fricii
Inovarea nu poate exista într-un mediu al fricii. Chiar daca unii oameni își fac treaba de frica consecințelor, rareori își vor asuma riscurile necesare pentru îmbunătățirea organizației. Atunci când angajații se simt încurajați să contribuie cu ajutorul ideilor, dar să și facă greșeli în acest proces, ei vor descoperi îmbunătățiri în procesul de derulare a sarcinilor. Rezultatul este o cultură de căutare a adevărului, nu de evitare a pedepselor.

Adevărata conducere îi împuternicește pe cei conduși să riște și să ia decizii.

Chiar dacă poate fi dificil să renunțe la control, beneficiile pot ajuta compania să se dezvolte, iar asta face conducerea să arate bine în acest timp. Nu există niciun motiv pentru ca un lider, de altfel eficient, să se înece deoarece îi este prea frică să delege responsabilitatea și să permită angajaților să-i ofere o mână de ajutor. Liderii eficienți au încredere în abilitaților lor de a conduce și știu că cei pe care îi angajează sunt capabili să ia decizii inovatoare si să ia anumite riscuri care, în final, să aducă beneficii tuturor. Aceasta este cu adevărat treaba unui lider eficient: să conducă astfel încât să dispară nevoia de conducere.