Probabil că știți deja faptul că feedback-ul constructiv este important pentru echipa voastră, asemenea conflictelor constructive. Pentru a scoate ce-i mai bun din părerile și perspectivele angajaților, ar trebui să-i încurajați să-și exprime părerea atunci când nu sunt de acord cu ceva sau atunci când consideră că lucrurile trebuie schimbate. Zilele în care liderii erau urmați orbește, fără nicio obiecție sau presiune din partea angajaților au trecut. Liderii eficienți încurajează opoziția față de ideile lor pentru a se asigura că ideile respective sunt optimizate și problemele ce apar odată cu implementarea lor sunt diminuate. Acesta este un lucru de bază în lumea modernă a afacerilor. Dar cum puteți să știți dacă practicați cu adevărat acest lucru? Simplu – puneți-vă următoarea întrebare: Cât de des vă răzgândiți?

Gândiți-vă puțin. Vă răzgândiți atunci când sunteți convinși  că ideea altei persoane este mai bună ca a voastră. Dacă nu vi se întâmplă niciodată, atunci cu siguranță comiteți cel puțin una dintre cele două greșeli posibile: 1) vă înconjurați numai cu oameni mai nepregătiți sau cu mai puține cunoștințe decât voi și/sau 2) întotdeauna considerați că aveți dreptate, acceptând doar propriile idei, chiar și atunci când cineva prezintă o idee mai bună ca a voastră.

Ambele variante sunt la fel de neproductive.

Trebuie să vă înconjurați cu oameni mai inteligenți decât voi – este bine să aibă mai multe cunoștințe ca voi în diferite domenii specifice. Din acest motiv i-ați angajat, pentru a oferi anumite lucruri pe care domeniul vostru de expertiză nu le include. Dacă nu acceptați astfel de oameni în preajma voastră, echipa pe care o conduceți își va limita cunoștințele și orizontul de dezvoltare, având astfel mult de suferit.

Dar chiar și dacă aveți mulți oameni inteligenți în echipă, dacă acceptați doar propriile idei, atunci nu vă folosiți cum trebuie de inteligența lor. Trebuie să îi ascultați cu mintea cât mai deschisă. Este bine să aveți opinii în care să credeți cu tărie, dar trebuie să acceptați faptul că acestea pot fi greșite câteodată.

Este imposibil să aveți dreptate de fiecare dată.

Nimeni nu poate să aibă mereu dreptate. Chiar și cei mai inteligenți oameni își schimbă de multe ori părerea până să poată lua decizia corectă. Dacă nu vă răzgândiți în cel puțin 30% din cazurile în care trebuie să luați o decizie, este foarte probabil să comiteți una dintre greșelile de mai sus. Poate că sună puțin ciudat, dar străduiți-vă să vă răzgândiți mai des. Este foarte probabil ca, astfel,  să-i faceți pe membrii echipei voastre să gândească mai mult pentru a reuși să-și prezinte cele mai bune idei. Totodată, vă va face să păreți mult mai ușor de abordat și mai interesat de ce au ei de spus. Acest lucru va ajuta la rândul său în crearea siguranței psihologice necesare pentru a obține cele mai bune idei colective.

Voi cât de des vă răzgândiți?

 

 

Sursa: fistfuloftalent.com