Cineva mi-a amintit de o glumă mai veche în dimineața asta și m-a făcut să mă gândesc la importanța contextului pentru comunicarea la locul de muncă. Gluma suna cam așa:

Doi baieți stau langă un măr dintr-un cimitir, împărțind merele între ei; “Unul ție, unul mie. Doua ție, doua mie.” O tânără trece pe langă gardul cimitirului și îi aude numărând merele, dar nu îi poate vedea. Aceasta se gândește, speriată “Trebuie să fie Diavolul și Sfântul Petru care împart sufletele”. În timp ce aceasta fugea, se lovește de altă fată și îi spune: “Ascultă! Sunt acolo Diavolul și Sfantul Petru care împart sufletele”. Cele doua se apropie de gard, dar nu reușesc să vadă nimic clar. Într-un final, acestea aud “Așa, ăsta e ultimul, mai sunt alea două, mai mici, de lângă gard și am terminat”

Sincer, gluma nu este foarte amuzantă, dar dovedește faptul că, fără context, comunicarea poate fi înfricoșătoare ( în special la locul de muncă). De exemplu, angajații îi aud pe cei din conducere vorbind despre ceva ce pare catastrofal sau cineva își aude un coleg spunând ceva ce îl face să se simtă inconfortabil. Următoarele sunt doar cateva lucruri pe care să le rețineți despre context și despre comunicarea de la locul de muncă:

Dacă este neclar, întreabă. Să spunem că nu ai fost atent în totalitate la un anunț din companie, până când sună ca și cum departamentul tău va fi redus la jumătate. Șansele sunt că este exagerat să ajungi la concluzia asta. Este o idee bună este rogi pe cineva să te lămurească, dacă esti nesigur și este mult mai bine decât să începi să îți faci griji sau să pornești bârfe.

Cunoaște subiectul înainte să incepi să vorbești despre el. Dacă un coleg te roagă sa explici sau să dezvolți ceva, iar tu nu știi mai multe decât el, nu răspunde doar de dragul de a răspunde. Transmiterea de informații nesigure sau inventate poate cauza mult mai multe probleme decât un simplu “nu știu”.

• Ignoră bârfele. Repet, informația nefondată poate fi mult mai rea decât lipsa informației. Așteaptă să primești confirmarea de la cineva care știe ce se întâmplă înainte să tragi concluzii.

• Când lucrurile nu au sens, folosește logica și judecata. Dr. Theodore Woorward a explicat acest concept internilor săi foarte ușor: “Când auzi tropăit, gândește-te la cai, nu la zebre”. Este cunoscut, de asemenea, și ca Briciul lui Occam: cel mai simplu răspuns este probabil corect.

• În cazul discrepanțelor, vorbește cu cineva din conducere. Pot fi informații care circulă la locul de muncă ce pot avea doua sensuri. Dacă este chiar îngrijorător, vorbește cu persoanele din conducere pentru a te liniști sau, dacă e posibil, du-te direct la sursă.

• Angajații tineri pot avea un context mai larg sau mai limitat. Ca manager, trebuie să consideri posibilitatea ca angajații mai puțin experimentați să nu aibă contextul necesar pentru a vedea informațiile mari în perspectivă. Pe de altă parte, cei din generația Y sunt în mod normal mult mai conectați la ce se întâmplă în lume decât cei din generația X, care pot crede că un trend dintr-o industrie va ajunge și la ei. Pot fi obișnuiți cu o cultură mult mai colectivă, ceea ce poate însemna că unele tăieri de salariu dintr-un departament îi pot face să creadă că același lucru li se va aplica și lor, chiar dacă nu este cazul.

• Suprinderea conversațiilor nu este același lucru ca ceva ce îți este spus direct. La fel ca bârfa, o informație auzită din întâmplare nu trebuie luată în serios. De exemplu, îl poți auzi pe șeful tău vorbind la telefon despre probleme personale ce nu au niciun efect asupra vieții tale profesionale.

• De obicei, orice este important va fi anunțat în mod oficial. Indiferent dacă sunt concedieri, creșteri de salariu, expansiuni, zile suplimentare de concediu – orice se întâmplă – dacă te afectează pe tine sau existența ta, informația îți va fi transmisă prin modalitățile potrivite. Nu va fi nicio neînțelegere. De cele mai multe ori, schimbările majore nu vor cădea pe tine ca un ciocan din cer. Va fi destul timp pentru a plănui din timp, dacă chiar există un motiv pentru a plănui.

La fel ca pentru cele doua fete ce stăteau în fața gardului din cimitir, comunicarea fără context poate fi înfricoșătoare. A nu înțelege ce se întâmplă face mult mai mult rău decât bine – stres, performanță scazută, scăderea nivelului de angajament, etc. Află ce se întâmplă cu adevărat înainte să lași panica să preia controlul.
Ați experimentat vreodata frică nefondată bazată pe comunicarea scoasă din context la locul de muncă?