Un articol recent din “The Atlantic” oferă sfaturi psihologice despre cum să-ți îmbunătățești productivitatea. “În loc sa amâne satisfacția, oamenii acorda prioritate nevoilor și dorințelor lor din prezent decât celor din viitor”, spun psihologii Neil Lewis de la Universitatea din Michigan și Daphna Oyserman de la Universitatea Californiei de Sud.

Motivul pentru care oamenii nu știu cum să-și crească productivitatea prin reducerea procrastinării este că ne vedem pe noi înșine ca doua persoane diferite: una în prezent și una în viitor. “Viitorul Eu” este considerat mult mai puțin important decât „Actualul Eu”.

Secretul pentru creșterea productivității este să privim persoana noastră din viitor ca una mult mai conectată cu cea din prezent. De exemplu, „Dacă Actualul Eu ar fi forțat să-și imagineze cu exactitate cum Viitorul Eu se va simți în noaptea în care toată treaba importantă trebuie terminată, iar Actualul Eu nici măcar nu a început?”

Oyserman și Lewis au efectuat o serie de experimente și au aflat că dacă cineva numără timpul până la un eveniment îndepărtat în zile – în loc de luni sau ani – este mult mai probabil să înceapă planificarea viitorului și creșterea productivității imediat. Autorii dau exemplul că “Un eveniment asemănător cu nunta unui prieten a părut cu 16,3 zile mai apropiat, atunci când timpul până la aceasta a fost exprimat în zile în loc de luni și cu 11.4 luni mai apropiat când a fost exprimat în luni în loc de ani”

În următorul experiment, cercetătorii s-au concentrat mai mult pentru a afla dacă subiecții vor acționa mai devreme dacă timpul rămas până la eveniment este exprimat  în zile, în loc de ani. “Participanții au fost rugați să-și imagineze că ar avea un copil nou-născut, iar acel copil va trebui să meargă la facultate, ori în 18 ani, ori în 6.570 de zile. Cercetătorii au aflat că cei ce numărau timpul în zile plănuiau să înceapă strângerea banilor de patru ori mai devreme decât cei ce numărau timpul în ani, indiferent de venit, vârstă și control de sine.”

Există multe modalități pentru a învăța cum să vă creșteți productivitatea, iar conectarea consecințelor din viitor cu situațiile actuale este una foarte importantă. Este aproape ca o formă de empatie de sine. “Pentru majoritatea oamenilor, Viitorul Eu este mult mai puțin important decât Actualul Eu. Actualul Eu este CEO al companiei mele, iar Viitorul Eu este doar un funcționar umil” Deci, ocupă-te de tine în prezent pentru a fi mai productiv în viitor.

Voi aveți dificultăți în conectarea sinelui din prezent cu cel din viitor?